IKAN itu menggelupur semasa dikeluarkan dari akuarium sebuah restoran di Beijing, China. Seorang tukang masak kemudian membalut kepala ikan itu dengan sehelai kain basah agar ia boleh bernafas lebih lama.
Sambil
berborak dengan rakan sekerjanya di dapur, lelaki itu mencelup dua
pertiga daripada badan ikan seberat kira-kira 700 gram itu ke dalam
minyak panas di dalam kuali.
Beberapa
minit selepas digoreng, ikan itu masih hidup. Malah mulutnya
tercungap-cungap semasa ia diletakkan di atas sebuah pinggan untuk
dihidangkan kepada pelanggan restoran yang sudah sedia menanti. Mungkin
untuk rasa yang lebih sedap, sos berperisa dituang ke atas badan ikan
tersebut.
Nasib
ikan-ikan lain yang ada di akuarium restoran berkenaan juga dipercayai
bakal berakhir di atas meja hidangan dan dimakan hidup-hidup.
Video
mengenai hidangan pelik di China itu telah tersebar di laman YouTube
pada tahun 2009 dan mencetuskan kritikan hebat masyarakat antarabangsa
khususnya aktivis pencinta haiwan.
Rakaman
itu menunjukkan beberapa orang yang bersedia menikmati ikan itu sedang
ketawa sambil melihat ikan itu tercungap-cungap sebelum mereka mencubit
isinya menggunakan copstik.
"Setiap
orang yang waras akan terkejut melihat orang mempersendakan dan mendera
seekor ikan yang hendak mati," kata seorang jurucakap kumpulan hak
asasi haiwan yang berpangkalan di Amerika Syarikat, PETA.
Seorang
rakyat China di luar negara yang mengeluarkan kenyataan bahawa budaya
pemakanan secara ekstrem seperti itu menjadi pendorong kepada kepada
kezaliman ke atas haiwan telah dikutuk oleh kedutaannya sendiri.
"Kami
mempunyai budaya sendiri. Adalah tidak adil untuk menuduh budaya orang
lain mempunyai unsur negatif. Tradisi tetap tradisi," kata seorang
jurucakap sebuah kedutaan China.
Budaya memakan ikan segar seperti itu bukan baru bagi masyarakat Asia Timur.
Malah, bekas pemimpin Korea Utara, Kim Jong-il merupakan penggemar hidangan ikan hidup seperti itu.
Menurut
bekas tukang masaknya, Kenji Fujimoto, Jong-il suka menikmati ikan yang
masih bergerak itu bersama wain biarpun dia sedang sakit.
"Jong-il sering makan ikan segar. Ikan itu masih bernafas dan bergerak walaupun sudah dimasak.
"Dia akan menikmatinya dengan cukup berselera," kata Fujimoto seperti dipetik akhbar Britain, The Sun.
Fujimoto,
59, mendedahkan cerita itu selepas dia melarikan diri ke negara asalnya
Jepun kerana tidak tahan melayan selera Jong-il sebelum pemimpin itu
meninggal dunia pada 17 Disember lalu akibat serangan jantung.
Selain ikan hidup, masyarakat Korea sering mengunjungi restoran yang menyediakan hidangan sotong kurita hidup.
Sajian yang dikenali sebagai sannakji oleh warga tempatan itu dimakan bersama sedikit minyak, perasa dan sos.
Sotong
kurita daripada pelbagai saiz itu dimakan dengan cara badan dan kakinya
dililit pada sepasang copstik sebelum dikunyah hidup-hidup.
Udang
juga menjadi mangsa kepada penggemar makanan laut mentah. Di China,
udang itu direndam ke dalam sejenis alkohol yang dikenali sebagai baijiu
untuk membuatnya lalai sebelum dimakan secara mentah.
Cara
sama turut dilakukan oleh warga Jepun yang dikenali sebagai odori. Cuma
yang membezakan orang Jepun dan orang China ialah orang Jepun lebih
sukakan anak udang.
As seen on : Ajaib - Ikan Tetap Hidup Setelah Digoreng
No comments:
Post a Comment